Сливен

ОДМВР – Сливен: Няма загинали пешеходци от началото на годината

Няма загинали пешеходци при пътни произшествия от началото на годината в област Сливен, това съобщиха от пресцентъра на полицията във връзка със стартиралата преди дни специализирана операция, свързана със осигуряване безопасността на пешеходците, отдаване на предимство от страна на превозните средства и използването на обезопасителните системи в автомобилите.

По информация на органите на реда, акцията ще продължи до 11 октомври. Екипи ОДМВР – Сливен ще осъществяват контрол в района на кръстовища, главни улици и булеварди в общинските центрове. Ще се следи за отдаване на предимство на пешеходни пътеки от водачите на МПС, както и поведението на пешеходците, които трябва да пресичат на определените за това места.

По анализ на пътна полиция, часовете рано сутрин и на здрачаване са най-опасни, тъй като пешеходците не са толкова видими за водачите на автомобили. Тъмните дрехи и невниманието допълнително създават предпоставки за възникване на инциденти. Препоръчително е пешеходците да използват светлоотразителни елемент, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж, да пресичат на осветени участъци от пътя, да бъдат внимателни и да не бързат да пресичат пътното платно, докато не се уверят, че е безопасно.

Водачите на МПС следва да бъдат внимателни при приближаване към пешеходна пътека, да се преминава бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт, да се спазва ограничението на скоростта при движение в населени места, да се движат с повишено внимание и очакване внезапни действия на възрастни пешеходци и деца.

Контрол ще се осъществява и по отношение използването на обезопасителните системи в автомобилите – предпазни колани от водачите и пътниците, включително и на задните седалки.

Facebook Comments