СЛИВЕН

Организират творческа вечер в памет на Дамян Дамянов

Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ съвместно с Община Сливен организират творческа вечер под надслов „Дамян Дамянов – И има връщане…И има…!”, посветена на 85-годишнината от рождението на поета, завещал ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи и спомени, посветени на Сливен и Сливенския край.

Събитието ще се състои на 21 октомври /сряда/ 2020 г., от 17:00 часа, в зала „Сливен”, в рамките на програмата по повод отбелязването на празника на Сливен – Димитровден.

Дамян Дамянов е роден е на 18 януари 1935 г. в Сливен, в семейството на Надежда и Петър Дамянови. В родния си град завършва средното си образование в гимназия „Добри Чинтулов”. През 1949 г. във в. ”Сливенско дело” са отпечатани за пръв път негови стихотворения. 

През 1958 г. излиза от печат и първата му стихосбирка „Ако нямаше огън”.  От 1966 г. до 1990 г. работи като редактор в отдел „Поезия” на сп.”Пламък”.

Дамян Дамянов е автор на 38 стихосбирки, 1 книга с епиграми, 5  книги с есета, очерци, разкази, импресии, прозаични миниатюри, драми, пътни бележки,  автобиографична проза, един роман, една книга за деца, блестящи преводи, множество публикации в периодичния печат. Той е и един от най-превежданите и популярни български поети в чужбина. Още през 1963 г., в началото на творческата му кариера, в Москва е издадена негова стихосбирка под заглавие „Нека отворим прозореца”. Негови поетични книги и отделни творби са издавани на руски, белоруски, украински, италиански, немски, френски, китайски, монголски, полски, чешки, гръцки, турски, словашки, сръбски, унгарски, хърватски, грузински, литовски и други езици.

За литературната си и публицистична дейност Дамян Дамянов е отличен с редица награди, между които орден „Народна република България” – първа степен /1985/; Национална литературна награда „Пеньо Пенев” /1970/; Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ /1975/, наградата „Поручик Димчо Дебелянов” /1980/; Националната Вазова награда на община Сопот и Министерство на културата за 1998г; наградата „Златният Орфей” за цялостно творчество в областта на поп музиката /1998/. Удостоен е с почетното звание „Народен деятел на културата” /1976/, лауреат е на Димитровска награда за 1976 г.  

Facebook Comments