Сливен

Осъдиха бивш военен за трафик на мигранти

Бивш военнослужещ е осъден за противозаконно подпомагане на чужденци от Мароко да преминат границата, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

На 10.07.2022 г. към 14,15 часа по автомагистрала „Тракия“, на километър 348-и в посока гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, подсъдимият противозаконно подпомогнал да преминат в страната без документи четирима чужденци, граждани на Кралство Мароко, като ги превозвал с личния си лек автомобил.

Военен съд – Сливен е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и му е наложил наказание 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 58а, ал. 1 от НК е намалено с 1/3.

Така е определено окончателно наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години.

На подсъдимия е наложена и глоба в размер на 6000 лв. Лекият автомобил, с който мъжът е превозвал мигрантите, е отнет в полза на държавата.

Присъдата все още не е влязла в сила и подлежи на обжалване и протест пред Военно-апелативен съд.

Facebook Comments