Любопитно

Отбелязваме световния ден на книгата и авторското право

На 23 април отбелязваме световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-значимите представители на световната литература – на 23 април, в една и съща година (1616 г.), са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. Години по-късно, на 15 ноември 1995 г. на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

Всяка година, на 23 април, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен организира различни прояви за създаване на интерес към книгата и четенето. За съжаление, поради извънредното положение, те не могат да се реализират на място в библиотеката. Голяма част от проявите тази година са посветени и на 100г. от рождението на писателя Валери Петров (22 април 1920 – 27 август 2014).

За да приобщи към празника своите малки и по-големи читатели и да отбележи 100г. от рождението на Валери Петров, библиотеката излъчва на You Tube канала си спектакъла „Морско синьо“ – по приказката „Пук“ на писателя с участието на малките актьори от Детския приказен театър към библиотека, представен на сцената на ДКТ-Сливен в рамките на програмата на XVII Национален фестивал на детската книга – Сливен, май 2015г.

По повод годишнината от рождението на писателя, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира в рамките на програмата на XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020г. и ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА: „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ”, Над 90 творби на студенти от художествените академии в София, Белград/Сърбия/, Сараево/Босна и Херцеговина/, Бърно/Чехия/ са изпратени за участие. С тях ще бъде организирана и изложба в дните на фестивала, който ще се проведе след приключване на извънредното положение и когато отпадне забраната за организиране на масови културни събития.

Facebook Comments