БЪЛГАРИЯ

Отиваме на избори, утре БСП връща неизпълнен мандата

БСП ще върне утре на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство, обяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски по време на брифинг в парламента.

„Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна на разделителната линия е – кои искат да се борят с корупцията и кои искат да я защитават”, коментира още Свиленски.

По думите му последните седмици левицата е разработила програма от трите партии, включващи предложенията на “Има такъв народ“, които да отразят това по какъв начин искат да се развива България. „В нея ясно беше записано избор за председател на КПКОНПИ – Бойко Рашков, приемане на Закона за антикорупцията и създалата се ситуация с председателя на КЕВР, а именно избор на председател в срок до 12 август“, поясни той.

Според Свиленски опасността, която предстои пред държавата от днес нататък, е отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещ парламент и работещо правителство. „Под указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев заедно, парламентарните групи на “Има такъв народ“ и “Възраждане“, саботираха и извадиха от програмата на парламента именно законодателната програма, предложена от парламентарната група на БСП“, посочи социалистът.

„Ясно стана на всички нас, а и на българските граждани, че “Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а “Има такъв народ“ на ДПС. Ясно стана, че от първия ден, в който “Има такъв народ“ заявиха желание за разговори, всичко е било едно лицемерно поведение и те никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство“, категоричен е председателят на парламентарната група на БСП.

„В тази ситуация и според решението на Националния ни съвет, утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен“, заяви Георги Свиленски и продължи: „Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие, без председател на КЕВР, без приети цени на топло и електроенергия, без лицензиране на операторите и всичко, което ни предупреждават от КЕВР, остава в ръцете на тези, които днес саботираха това България да има правителство – ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ“ и “Възраждане“, посочи той.

Според Свиленски никой в тази държава не трябва да има съмнение относно зависимостите между тези четири партии. „Никой не трябва да се съмнява и най-добре вижте гласуванията – там ясно се вижда кой с кого, кога и как е гласувал – ГЕРБ с “Възраждане“, “Има такъв народ“ с ДПС“, заключи социалистът.

Facebook Comments