Любопитно

Отлагат провеждането на Националния фестивал на детската книга в Сливен

XXII Национален фестивал на детската книга в Сливен ще се проведе в периода от 23 до 25 септември в Сливен, съобщиха от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“.

Промяната се налага във връзка с извънредната ситуация и ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса не само в България, но и в страните, от които има участници в различни прояви от програмата на фестивала /Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина/.

Тазгодишното събитие бе планирано от 11 до 13 май 2020 г. по инициатива на Библиотеката в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен и др.

Подготовката на фестивала продължава, като в програмата ще бъдат включени разнообразни прояви, за които вече има нова концепция за организация предвид извънредната обстановка.

В рамките на Фестивала се предвижда провеждане на научен форум на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература”, с участието на утвърдени творци, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели и др. от страната и чужбина. Изпратените доклади ще бъдат представени в сборник на български и английски език, който ще бъде разпространен в страните от ЕС след провеждане на форума.

В предварително указан срок са изпратени и 38 номинации за Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване в категориите: „за цялостен принос”, „автор”, „илюстратор”, „издателство”. След отмяната на извънредното положение предстои първо заседание на журито за определяне на носителите на наградата. Ще бъде утвърден и състава на детското жури за определяне носителя на наградата в категория „автор”.

Приключи и приемането на творбите за участие в първия Международен студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Валери Петров” /по приказките „Бяла приказка”, „Меко казано”, „Копче за сън”, „Пук”/, посветен на 100 г. от рождението на големия български поет Валери Петров.

От Регионалната библиотека съобщават, че конкурсът е преминал при висок интерес. В момента се журират творбите на участниците.

 

 

Facebook Comments