СЛИВЕН

От утре въвеждат вечерен час за посещения на кафенета и ресторанти в Сливенска област

Необходимостта от въвеждането на временни противоепидемични мерки и готовността на лечебните заведения да работят в условията на актуалната епидемична обстановка бяха обсъдени на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе под председателството на областния управител Чавдар Божурски. За да се ограничи риска от разпространение на коронавируса и от нарастване на заболяемостта, Областният кризисен щаб възложи на директора на РЗИ да изготви заповед за временни противоепидемични мерки със срок на действие от 4 до 30 ноември, свързани с работното време на заведенията и местата за хранене, местата за услуги и забавления. Съгласно временните мерки, се преустановява провеждането на културни и развлекателни мероприятия, семинари, изложения, тържища и други мероприятия в присъствена форма.

Преустановяват се посещенията на хазартни игрални зали и фитнес-клубове, както на заведения за хранене и развлечения, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници и други подобни след 23 часа. Преустановяват се посещенията на непълнолетни лица, след 21 часа, на обществени места на закрито и открито, в това число търговски обекти, питейни и увеселителни заведения. Пребиваването на непълнолетни лица в местата за хранене се допуска до 23 часа само в присъствието на придружител – родител или настойник.

Едновременно с въвеждането на временните мерки се засилва контролът за спазването на предписаните задължителни домашни карантини.

Щабът препоръчва на работодателите и ръководителите на учреждения да въведат при възможност онлайн-режим на работа за 50 процента от наетия персонал.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че засиленият контрол за спазването на противоепидемичните мерки трябва да продължи. Проверките ще се извършват ежедневно, самостоятелно или съвместно, от служители на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“ на обществените места на закрито, търговските обекти, заведенията, местата за хранене, пазарите, в обществения транспорт, производствените предприятия, фирмените офиси и други.

Facebook Comments