БЪЛГАРИЯ

ОФИЦИАЛНО: Връщат маските на открито от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък, 22 октомври. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг. 

По-рано днес се проведе двучасов видеоконферентен разговор с участието на проф. Костадин Ангелов и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. Бяха обсъдени продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки и засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

Снимка: Интернет

Facebook Comments