България

Официално: 35 са заразените с COVID-19 у нас, няма починали

35 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, стана ясно от брифинг в Министерство на здравеопазването.

От тях 8 са хоспитализирани в болница, новите излекувани са 68 души, съобщи заместник-министър Жени Начева.

По отношение на тестовете Начева заяви, че за последните 24 часа са направени 1276 теста, а доскоро системата е показвала само 223, защото това е била цифрата към полунощ на предишния ден.

Тя уточни, че в последното денонощие няма нови починали пациенти, но бройката им е скочила с 12, като става въпрос за случаи от месец април, които са актуализирани сега. Разликата идва от хартиения носител и електронните и затова има 12 жертви повече, уточни Начева.

Заместник-министърът допълни, че всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

“Щеше да има голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата”, призна професор Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че се работи до късно и затова се получава разлика с числата. В началото на месец април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените болници, те са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта. Едва след като е ставал ясен лаболаторният резултат – тогава хората са писани като починали от коронавирус, уточни Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой в Министерството на здравеопазването или Националния щаб няма интерес да лъже затова колко са тестваните или дали починалите от коронавирус са с 10 повече или по-малко.

“Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни”, заяви още професорът.

Facebook Comments