Парламентарни избори юли 2021

Очаква се днес БСП да определи водачите на листи

Заседание на Националния съвет на БСП се очаква да се проведе днес следобед. На него е планирано да бъде утвърден новият състав на Изпълнителното бюро и да бъдат определени водачите на листи, местата за коалиционните партньори и гражданската квота за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Припомняме, че през последните дни се водиха разговори за формиране на голям ляв съюз. В коалицията “БСП за България” вече влизат партията АБВ, учредена от Георги Първанов, и платформата “Нормална държава” на Георги Кадиев, след като те подписаха в събота споразумения с левицата за общо явяване на изборите.

Според разпространеното от БСП прессъобщение двете формации поемат ангажимент да подкрепят програмата на “БСП за България”, да обединят усилията си за общ ляв фронт, за възстановяване на държавността, за правова и социална България, за изкореняване на корупцията и промяна на модела на управление.

В неделя стана ясно, че лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева, с която също бяха водени преговори, реши да участва в предстоящия вот с досегашните си партньори от “Изправи се! Мутри вън!”. Според Дончева нямало широка коалиция и споразуменията били за взаимодействие, а не за реално коалиционно партньорство.

Ден по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че не са се разбрали, защото Дончева е пожелала да стане съпредседател на коалицията, да получи две избираеми места за нея и заместника й, плюс гарантирана субсидия.

Срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК изтича утре, 26 май.

Facebook Comments