ЛЮБОПИТНО

Паметна плоча за загиналите сливенски герои в боевете при Драва – Соболч бе открита в Унгария

Паметна плоча за загиналите сливенци в боевете при Драва – Соболч през Втората световна война бе поставена във военното гробище в унгарския град Харкан. „В памет на воините от Сливенския край. Не сте забравени!“ е изписано на нея от името на община Сливен.

Мемориалният знак бе изработен в Унгария по поръчка на Общината, след взето решение от местния парламент в края на миналата година по предложение на съветниците Веселина Тонева и Иван Данчев.

Поставянето на мемориалния знак бе отбелязано със скромен ритуал на 9 май. В него участваха заместник председателят на Общинския съвет Веселина Тонева, общинският съветник Стефка Шевкенова, председателят на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от резерва о.р. майор Митко Манев, журналистът Мирослав Велчев, потомък на загинал в боевете, и отец Йоан Петров. Събитието бе уважено от кмета на побратимения на Сливен град Печ Атила Петерфи и заместник – кметът Габор Заг, от заместник – кметът на Харкан Ева Хосуене и заместник – посланикът на България в Будапеща Сергей Тасев.

Заупокойна молитва бе отслужена от отец Йоан, а в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Facebook Comments