ЛЮБОПИТНО

Пианистът Емануил Иванов гостува в Сливен

Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след блестящия му успех – Първа награда на международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Италия. Това постижение на 20-годишния музикант беше последвано от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света.

Освен в “Ла скала”, Емануил Иванов изнася солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство, Полша, Япония и др. Свири с водещи оркестри в целия свят, а изпълненията му се излъчват в най-реномираните музикални медии.

Роден е през 1998 г. в Пазарджик. Уроците му по пиано започват на седемгодишна възраст.  Носител е на награди от международни конкурси като „Алесандро Казагранде”, „Скрябин-Рахманинов”, „Павел Серебряков”, „Лист-Барток”, „Млади виртуози”, „Дину Липати” и др.

В четвъртък, 26 януари 2023 г., от 18.30 ч. в зала “Сливен” ще чуем виртуозния музикант под диригентската палка на вече познатия в Сливен изключително талантлив диригент Цанислав Петков. 

Заедно със Симфоничен Оркестър Сливен ще изпълнят амбициозна програма от двама велики композитори.

Вторият концерт за пиано, оп. 83 от Йоханес Брамс, съдържа един от най-сложните текстове и е атестат за техническа и музикантска зрелост на пианиста, и често е определян като симфония с облигатно пиано. Произведението се оценява и днес като един от най-величествените образци в клавирния репертоар. Осмата, предпоследна симфония на Бетовен, е най-кратката по времетраене и първоначално е била замислена като концерт за пиано. Точно в периода на нейното написване, композиторът преминава през тежки емоционални изпитания – именно оттогава датира и известното писмо “До моята безсмъртна любима”. 

Билетите за събитието се продават онлайн, в epaygo.bg и на касата на зала “Сливен”.

Снимка: Софийска филхармония

Facebook Comments