СЛИВЕН

Подписаха първите договори за предоставяне на общинска финансова помощ за обследване на блоковете

Първите договори за предоставяне на общинска финансова подкрепа за енергийно и техническо обследване на жилищни сгради бяха подписани днес от кмета Стефан Радев. Четиринадесет сдружения на собственици ще получат помощ в размер на 207 601, 69 лева.

За предоставяне на общинско финансиране бяха одобрени всички общо 80 сдружения по Закона за етажната собственост, които ще кандидатстват за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Сключването на договори продължава.

„Радваме се, че вече тече реалният процес за предоставяне на общинската подкрепа, и се надяваме сдруженията да успеят в определения срок до края на май да кандидатстват по националната програма. Направихме всичко възможно, за да ги улесним в обследването на жилищните сгради, което за разлика от предишната програма за саниране, сега не е безплатно“, заяви кметът Радев. „Както и преди сме коментирали, настоящата национална програма за саниране е с нисък бюджет. Силно се надяваме, че повече жилищни блокове в Сливен ще бъдат одобрени за саниране, но класирането не зависи от нас, общините. То се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Силно се надяваме също, че е възможно в близко бъдеще да бъде осигурен по-голям финансов ресурс от държавата, до който да имат достъп повече сдружения“, каза още кметът.

Община Сливен започна информационна кампания за процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ още края на м.г. На 3 ноември кметът Радев и ресорните му заместници поканиха председатели на сдружения на собственици, домоуправители и граждани на разяснителна среща.

Сумата от местния бюджет за финансова подкрепа при техническото и енергийно обследване на блоковете бе увеличена от 300 хил. на 1,100 млн. лева в отговор на проявения голям интерес от кандидатите за саниране.

Facebook Comments