СЛИВЕН

Под патронажа на областния управител се състоя ежегодната церемония за връчване на приза „Майчино сърце“

На 1 юни в Областна администрация Сливен се състоя ежегодната церемония по връчване на приза „Майчино сърце”. Призът е учреден през 2009 г. от три неправителствени организации: Сдружение „За духовни и социални дейности”, Сдружение „Демократичен съюз на жените” и Фондация „Рози”, и се връчва за забележителен принос на приемна майка в отглеждането и възпитанието на деца в риск от област Сливен. Инициативата цели популяризиране и подкрепа за приемното родителство, институционално признание и изразяване на публична благодарност към действащите приемни семейства, приели да отглеждат и възпитават в домовете се деца лишени от родителски грижи..

По традиция патрон и домакин на събитието е областният управител. На церемонията освен г-н Минчо Афузов присъстваха заместник-областният управител Антоний Андонов, директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Георги Вишнаров, началници на отделите „Закрила на детето“ в област Сливен, екипът по приемна грижа на Община Сливен, председателите и представители на организациите учредителки на приза „Майчино сърце“, както и голяма част от приемните майки със своите деца.

Областният управител Минчо Афузов приветства присъстващите и изказа своята признателност към приемните родители. „Искам да изразя най-дълбоката си благодарност и възхищение за смелостта ви да бъдете приемни майки, съпричастни към съдбата и бъдещето на поверените ви деца, за нелекия ви труд, за разбиращата топлота и търпеливата нежност, за безсънните, тревожни нощи, чиято награда е трудно измерима и наистина безценна – искрената обич на вашите деца и почитта на обществото“, изтъкна той в своето приветствено слово.

Приемните семейства бяха поздравени и от председателя на СНЦ „Демократичен съюз на жените” Соня Келеведжиева, която благодари на семействата за решението им да приемат в домовете и в сърцата си деца, имащи нужда от подкрепа. „Благодарим ви за споделените болки и тревоги, за радостта от техните първи срички, първи думи. Благодарим ви за майчините грижи и обич, с които дарявате тези децата“, посочи г-жа Келеведжиева. Към приемните родители поздрав поднесе и Роза Кънчева – първата приемна майка в Сливен.

Областният управител г-н Афузов връчи цветя и почетни грамоти „Майчино сърце” на всички приемни майки от област Сливен и се ангажира със създаването на подходящи условия за обмяна на опит и срещи между приемните семейства.

В празничната програма съпътстваща събитието взеха участие учениците Ванина Андонова и Борис Атанасов от театър „Класика“ към ПГПЧЕ „Захарий Стоянов“, народната певица Маргарита Георгиева и носителят на десетки национални и международни отличия Иван Едрев.

Рози за приемните майки и учредителките, балони и лакомства за децата допринесоха за празничната атмосфера по време на тазгодишната церемония „Майчино сърце“ в Областна администрация Сливен.

Facebook Comments