СЛИВЕН

Поздравителен адрес от oбластния управител на Сливен Чавдар Божурски по случай 24 май

Скъпи ученици и студенти, преподаватели и дейци на просветата и културата,

Уважаеми съграждани,

Позволете ми да Ви поздравя за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

24 май е най-безспорният български празник. Той неизменно остава светла дата през всички превратности на времето и историята. Неговото значение във вековете далеч надхвърля границите на България и отеква до днес в много държави от Европа и Азия.  

Без делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици нямаше да ги има спомените на Софроний, бунтовните песни на Чинтулов, „Записките“ на Захарий Стоянов, разказите на Йовков, стиховете на Дамян Дамянов и всички други значими творби на нашата литература и народното ни творчество.

Едва ли има българско сърце, което не трепва, когато зазвучи „Върви, народе възродени…“. Малко са нациите, които честват с толкова радост и ентусиазъм четмото и писмото.

Нека съхраним светлината на 24 май и смисъла на буквите и сега, и в бъдеще да запазим и умножим порива за знание!

Отправям сърдечни пожелания за здраве и още по-големи успехи към учениците и студентите, техните преподаватели, хората на просветата, културата и словото и към всички съграждани!

Честит празник!

С уважение: Чавдар Божурски

Областен управител на Сливен

Facebook Comments