СЛИВЕН

Поздравление на областния управител Минчо Афузов по случай Деня на Съединението

Уважаеми жители на област Сливен,

Днес честваме 137 години от онзи паметен ден, в който шепа родолюбиви и храбри българи вземат историята в свои ръце и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Този исторически акт не идва случайно. Той е подготвян дълго, тайно и упорито от плеяда възрожденски дейци и революционери, останали верни на патриотичната мечта за обединение на българските територии след Освобождението, въпреки волята на Великите сили.

Затова Съединението е забележителен пример за съзидателната сила на единния български дух и неопровержимо доказателство за държавническия потенциал и политическата далновидност на своите водачи, окрилени от патриотичния импулс на целокупния български народ.

На този ден ние свеждаме глава и отдаваме почит пред делото и подвига на вдъхновителите и героите на Съединението, но и правим равносметка за връхлетялото ни разединение, за изгубения държавнически заряд и разпиления човешки капитал на нацията. Вярвам, че както преди 137 години, така и сега, България ще намери своите лидери-обединители, отстояващи самочувствието и независимостта на държавността ни.

Поклон пред паметта и храбростта на дейците на Съединението!

Честит празник!

Facebook Comments