РЕГИОНИ

Поздрав на кмета на община Котел Коста Каранашев по случай 24 май

Уважаеми учители, ученици и деца,

Уважаеми културни деятели, хора на изкуството, словото и перото,

Скъпи жители на община Котел

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините и се утвърдил като най-светлия, най-съкровен български празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа, на самочувствието на поета написал: „…че и ний сме дали нещо на света, на вси славяни, книга да четат“

На този ден ние се изпълваме с гордост, защото десетки народи са възприели кирилицата като официална писменост на своите национални езици, а тя, кирилицата, носи паметта, историята, силата, духа, културата, самоличността и бъдещето на нашата страна – България.

Този ден е тържество на българския учител и просветител, затова искам да изкажа своята благодарност на Вас, котленски учители, които всеотдайно вършите свята благородна мисия, да въвеждате младото поколение в тайната на българското слово и литература, на местните традиции и фолклор.

Скъпи ученици и деца,

24 май е урок за вярност и трудолюбие, който трябва да научите. Бъдете здрави, мечтайте и сбъдвайте мечите си. Пътувайте, срещайте предизвикателства в живота си и ги преодолявайте. Трупайте житейски опит, но не забравяйте, че вие сте преди всичко котленци, а нашият град има нужда от  вас –  от неговите бъдещи млади специалисти и не на последно място – от управленци.

Уважаеми родители,

Благодаря ви, че сте близо до децата си и подкрепяте както тях, така и техните учители. Най-важната професия на света е професията родител, но нека не забравяме, че учителите всъщност са тези, които дават четмо и писмо на нашите наследници.

Скъпи дейци на българската книжовност, просвета и култура

Продължавайте да съхранявате и разпространявате корените на българската идентичност. Заедно с вас и учителите от котленските училища, носим отговорността за утрешния ден – да образоваме и възпитаваме бъдещите поколения на Котел.

Честит празник и на всички хора, които и днес продължават да търсят духовната храна в живота,

Не забравяйте, че книгите пишат нас, а написаното, оформя мислите ни!

Честит празник!

 КОСТА КАРАНАШЕВ,

Кмет на Община Котел

Facebook Comments