Любопитно

Посланикът на Република Корея е на посещение в Котел

Кметът на Община Котел Коста Каранашев и екипът му се срещнаха с посланика на Република Корея в България Н. Пр. г-н Ли Хо-шик. Дипломатът е на двудневно посещение в града по повод Фестивала на Етносите, багрите и котленския килим, където тази година азиатската страна ще бъде представена в импровизирано корейско село. По време на визитата си посланикът беше придружен от почетния консул на Корея в Бургас – Йосиф Спиридонов и председателя на Търговската и Индустриална Камара на България и Корея – Калин Дамянов.
„Изказвам своите големи благодарности към Република Корея и лично към вас, г-н Хо-шик. Благодаря от сърце и на почетния консул на Корея в Бургас – г-н Йосиф Спиридонов, без който участието на вашата страна нямаше да се състои. С участието си в нашия фестивал, вие носите голяма радост за всички, а също нова своеобразна нишка в нашия килим“, каза кметът Коста Каранашев.
Каранашев запозна гостите си с културния и икономически профил на града и котленската община. Той наблегна на възрожденската история на този край и мястото му в общата историческа карта на България, както и перспективите на града и общината за развитие. По време на срещата бяха очертани и темите, в които да се задълбочи двустранното сътрудничество – съвместни културни прояви и икономическите връзки.
На специалния си гост кметът връчи грамота и сребърна монета с лика на Георги Раковски, както и ръчно изработени сувенири от естествена тъкана вълна. За финал на срещата дипломатът беше изненадан от градоначалника на Котел с вишнов ликьор по негова рецепта, който тази година за първи път ще бъде презентиран на фестивала.
По-рано през деня посланик Ли Хо-шик и кметът Каранашев положиха венци и цветя пред паметника на Георги Раковски, след което корейският гост посети църквата „Св. Николай“ и старото класно училище, днешна художествена галерия „Христо Тодоров“ в село Жеравна.
VI-то издание на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим започва тази вечер от 20:00 часа. Началото на концертната програма стартира от 20:20 часа на голяма сцена „Естрада“, където първо ще се появи обичаната от мнозина група „Тоника СВ“. След тях на сцената в парк „Изворите“ ще се качат рокаджиите Станислав Сланев – Стенли, Димитър Ковачев – Фънки, Слави Вълчев и Николай Николаев.

Facebook Comments