Интервюта и коментари

По зрителски сигнал: Кой и защо остави на студа 82-годишен мъж от Сливен, без обещаната ваксина?

Вчера започна ваксинирането на всички желаещи лица, които са се регистрирали за имунизация през Националната здравна система. По време на брифинг на Областния кризисен щаб, директорът на Регионалната здравна инспекция в Сливен д-р Петя Балулова заяви пред медиите, че всички хора, които са се записали по електронен път, ще получат ваксина.

По думите на д-р Балулова, с цел ефикасното оползотворяване на многодозовите флакони на ваксината, хората са пренасочени към имунизационните кабинети във Военната болница и в РЗИ.

В отговор на публичните уверения на директора на здравната инспекция, в редакцията на телевизия „КАНАЛ 6“ бе получено писмо от Милен Тодоров, който разказва на какво е бил подложен неговият възрастен баща в опит да получи така чаканата ваксина.

Публикуваме неговия разказ без редакторска намеса с уточнение, че Милен работи в чужбина и в момента не живее в Сливен.

„Изключително съм разтроен и ядосан. Бях много обнадежден и радостен след публикуването на електронния портал за регистрация за ваксиниране, като регистрирах баща ми, който е 82-годишен и живеем сам. Избрах първата възможна дата 11.03.21 и час 11:40 в АГППМП-ИВАНОВ,КОЛЕВА-ИВАНОВА ООД, намиращ се на ул. Христо Ботев 2А, ДКЦ-1, каб. 1 и 2, Сливен.

Баща ми беше много развълнуван, като вчера е ходил на адреса им, за да бъде сигурен къде трябва да отиде днес, за да не закъснее за ваксинацията си.

На 10.03.21 в 16:27, получих емайл от Манова, РЗИ – Сливен, с който ни уведомява:

„Във връзка с Вашата регистрация през единен информационен портал Ви уведомяваме за пренасочване на имунизацията Ви на 11.03.2021 г. с наличната векторна ваксина срещу Ковид-19 на Astra Zeneca в имунизационния кабинет на Военна болница с работно време от 9.00 ч. – 13.00 ч.“

Обадих се на баща ми, за да го информирам. Днес той е отишъл във Военна болница, казали са му, че не правят ваксини там, кой го е изпратил и защо е там. Той е бил много объркан и разтревожен, извинил се за безпокойството и си е тръгнал, като е вървял 40 минути, за да се прибере в това време. След като му се обадих и ми каза, просто бях бесен и не можах да повярвам! Той беше разтроен и не се чувстваше добре от това, че е вървял в студа толкова време и от стреса и разочарованието, на което е бил подложен. Просто нямам думи!“

През вчерашния ден екипът на „КАНАЛ 6“ направи няколко опита да се свърже с представители на РЗИ – Сливен, за да потърси отговор как и защо се е стигнало до тази ситуация, но без успех. Никой не отговори на нашите обаждания.

Надяваме се в най-скоро време да разберем дали става въпрос за комуникационна грешка в разпространената информация или липса на адекватна организация от страна на здравите власти в Сливен.

Очакваме и отговор какъв е броят на лицата, които са се регистрирали за ваксиниране през електронната система за 11 март, колко от тях са заявили желание да бъдат имунизирани с РНК-а ваксина на Пфайзер или Модерна и колко от тях са се отказали, след като са разбрали, че се прилага единствено препарата на Астра Зенека. Бихме желали да разберем още дали са останали неупотребени дози, които са изхвърлени поради липса на желаещи.

Напомняме, че всичко това се случва на фона на рязкото повишаване на случаите на COVID-19 в областта. По данни на националната информационна система само за последното денонощие новозаразените лица в Сливенско са 112 души.

Съгласно чл. 18 от Закона за радиото и телевизията, „КАНАЛ 6” предоставя право на отговор на всички засегнати лица и/или организации, ако желаят, да изложат публично мнението си по отношение на разпространена от медията информация.

Facebook Comments