БЪЛГАРИЯ

По 1000 лева ще получават общопрактикуващите лекари за проследяване на лица с COVID-19

Считано от 1 ноември, всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лева за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. По това направление месечно ще бъдат осигурявани по 5 млн. лева. Целта е общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.

Това е част от реорганизацията в здравната система, наложена от факта, че за последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. население. Съгласно плана, който следваме, пристъпваме към реорганизация, съобщи министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет. За целта е необходим финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв., посочи още здравният министър.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони в някои ДКЦ-та столицата и в по-големите градове на страната. Предвидените средства на месец са около 3 млн. лева. Към тези структури общопрактикуващите лекари ще насочват пациенти за клиничен преглед, тестване за COVID-19, лабораторно изследване на кръв, а по лекарска преценка – и за образно изследване на бял дроб. Всички служители, които ще работят в COVID-зоните, ще получават допълнителни 1000 лева над трудовите си възнаграждения. Отделно от това, за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лева на преглед. Граждани, при които е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от  общопрактикуващия лекар както и до сега.

За лечебните заведения, които ще осигурят над 50 % от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, по бюджета на министерството тази седмица ще бъдат отпуснати до 50 млн. лева, като средствата ще се разпределят по методика на МЗ. Това се очаква да стане на извънредно заседание на Министерския съвет, съобщи здравният министър. По същата линия ще бъдат осигурени и до 15 млн. лева за закупуване на бързи антигенни тестове.

На извънредния брифинг здравният министър отново подчерта, че в новоразкритите към големите болници пунктове за тестване – тип фургон. – безплатно изследване за COVID-19 могат да получат гражданите със симптоми на инфекциозното заболяване.

През идната седмица предстои министър Ангелов да издаде заповед, с която нарежда всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция.

Facebook Comments