ЛЮБОПИТНО

Православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

На 19 октомври Българската Православна църква чества празника на всебългарския небесен покровител – преподобни Иван Рилски Чудотворец.

Той е най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, един от най-известните български будители.

Предполага се, че е роден през 876 г. в село Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 г. Бил съвременник на св. княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Йоан започнала да се развива и крепне религиозната вяра. 

Отначало той постъпил в близкия манастир “Св. Димитрий” под самия връх Руен. Там той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения в т.нар. Рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си.

След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 г. по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на Свети Иван в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което Свети Иван Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощите и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на Св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

Честит празник!

Facebook Comments