Сливен

Присъственото обучение в област Сливен продължава, засега няма да се въвеждат нови мерки

Присъственото обучение в училищата на територията на област Сливен продължава. Това бе решено по време на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе под председателството на заместник областния управител Димитринка Петкова и директора на РЗИ д-р Николина Иванова.

На този етап няма да се въвеждат нови ограничения, но заради повишената заболеваемост се предвижда да бъдат увеличени проверките за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти и публични места на закрито.

Освен превенция, проверяващите ще оказват и съдействие на собствениците и управителите на заведения и магазини да създадат безопасна среда за техните служители и клиенти.

Внимание ще бъде обърнато на изискването за носене на предпазни маски за лице от учениците от 5 до 12 клас, учителите и непедагогическия персонал по време на престоя им в училище.

Засилва се също и контролът на пазарите заради зачестили нарушения на изискванията за еднопосочно движение на потока от хора.

Към момента в болничните заведения са разкрити 186 легла за лечение на неусложнени случаи на COVID-19, като 136 от тях са заети. Има девет пациенти в COVID-сектора на детското отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен и едно болно дете в МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора. За областта са предвидени общо 18 легла за интензивно лечение, като 3 от тях вече са заети. Болниците в Сливенско имат възможност, при нужда, да разкрият общо до 283 легла.

Новият вариант на вируса се разпространява дифузно. Заразяването става предимно в семейни огнища. В момента област Сливен се намира в червената зона по брой инфектирани.

Средната стойност по показателя е 527 души на 100 000 лица от населението, информират още от Областния кризисен щаб. По общини данните са следните: Сливен – 654 души; Нова Загора – 348; Твърдица – 264; Котел – 245 души на 100 000 лица от населението.

Facebook Comments