СЛИВЕН

Продължава кампанията по кръводаряване в Сливен

Продължава кръводарителската кампания, организирана от Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ “Д-р Иван Селимински” и Областния съвет на БЧК – Сливен. Тя стартира на първи юни и ще продължи до края на месеца. Поводът е днешният Световен ден на кръводарителя – 14 юни. До този момент в кампанията са се включили над 20 души.

Всеки, който има желание и възможност да дари кръв, ще бъде посрещнат от екипа на отделението всеки работен ден от 08.00 до 14.00 часа в Кръвния център, който се намира в ДКЦ-2. Допълнителна информация може да прочетете на сайта на болницата, раздел КРЪВОДАРЯВАНЕ: https://mbal.sliven.net/donation.php

По повод днешния празник д-р Рая Ралева – началник на Отделението по Трансфузионна Хематология към МБАЛ “Д-р Иван Селимински”, изказва благодарност към всички кръводарители за техния жест и подкрепа на нуждаещите се.

За трета  година Отделението, със съдействието на Областния съвет на БЧК-Сливен, ще награди кръводарители с благодарствени грамоти. Всички участници в кампанията ще получат книга, дарена от Община Сливен в подкрепа на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.

“Историята на кръвопреливането започва  много назад във времето, когато първите трансфузии са били на база слабо развита наука и много малко изследвания на кръвта и пациента. Днес преливането на кръв е съществена част от грижите за пациентите, като подобрява здравето и спасява животи”, каза д-р Ралева.

14 юни е обявен за Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Денят е избран, защото е и рождената дата на откривателя на кръвните групи и носител на Нобелова награда Карл Ландщайнер. Според данни на Българския червен кръст у нас доброволните и безвъзмездни кръводарители са едва около 23 на сто.

Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства и досега няма създаден общодостъпен изкуствен аналог.

Световният опит показва, че безвъзмездното кръводаряване e източникът на най-безопасна кръв, защото е най-малко вероятно доброволец да предаде животозастрашаващи инфекции, като вируси на ХИВ и хепатит.

Всеки на възраст между 18 и 65 години, който няма медицински противопоказания за това, може да дари кръв.

Facebook Comments