СЛИВЕН

Производители от цялата страна участваха в празника „Златна праскова“ в село Гавраилово

Производители от цялата страна участваха 20-ото юбилейно издание на „Златна праскова“, което традиционно се провежда всяка година в сливенското село Гавраилово. По време на официалното откриване кметът на община Сливен Стефан Радев сподели пред жителите, участници и гости, че през годините празникът  е успял да се превърне в посланик на добри практики в дейностите на земеделските производители, а Гавраилово се е утвърдило като столица на Долината на прасковите.

„Горд съм, че почти половин година съм живял в Гавраилово като бригадир в тогавашната фабрика за преработка на праскови. Да си пожелаем по-често да се връщаме във времена на почит към земеделския труд, който ни е давал толкова ценни плодове. Вярвам, че това е пътят на просперитет, както на отделните семейства и региони, така и на цялата страна“, заяви още сливенският градоначалник.

На свой ред кметът на село Гавраилово и домакин на проявата Димитър Андреев благодари за подкрепата  на всички спонсори и участници в тазгодишното издание на празника. Той пожела здраве, успех и добро настроение на посетителите. По време на откриването бе отслужен молебен за здраве, както и награждаване на участниците от конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.  

Сред гостите бяха областният управител Веселин Вълчев, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, Димитър Ванев  от Националната служба за съвети в земеделието, кметове на населени места и кметски наместници.

Организатор на събитието е Община Сливен, Министерство на земеделието, Общински съвет – Сливен, Кметство Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928“ – с. Гавраилово, Институт по овощарство – Пловдив, Сдружение „Българска праскова“ и Национална служба за съвети в земеделието.

Facebook Comments