България

Проф. Костадин Ангелов: Промяната на ваксинационния план ще компрометира темпото на имунизиране срещу COVID-19

„Д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на ваксините, стана лекар, който носи отговорност за здравето на българските граждани“. Това обяви на брифинг доскорошният здравен министър и член на ИК на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той прогнозира, че с промяната на ваксинационния план България драстично ще намали темпа на имунизиране срещу COVID-19.

„Това, което ме притеснява, е заповедта, която днес е издадена. С новата организация сериозно ще се компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинацията. Ще ни отделечи от колективния имунитет, към който Кацаров даде заявка, че се стреми. При условие, че имаме ваксини, които стоят на склад, кое налага изкуственото задържане на темпа на ваксинацията от 35-40 хил. души на ден?”, попита проф. Ангелов.

Костадин Ангелов опроверга и няколко неверни твърдения, които здравният министър направи по-рано днес. „България и страни като Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, Сърбия, Турция стартираха ваксинационните си кампании с приоритетно имунизиране на медицинския персонал – лекари, мед. сестри, санитари. Ваксинирани български граждани над 60-годишна възраст към момента са 543 897 души. Това са половината от всички хора с поставени поне една доза ваксина срещу COVID-19. Всички лични предпазни средства и дезинфектанти са доставени в съответните изборни администрации повече от две седмици преди деня на парламентарния вот (на 16-ти, 17-ти, 18-ти март)“, уточни членът на ИК на ГЕРБ.

Facebook Comments