СЛИВЕН

Разкриват втора реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ за пациенти с COVID-19 в тежко състояние

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка Областният кризисен щаб обсъди разкриването на втора реанимация в областната болница „Д-р Иван Селимински“ само за пациенти с COVID-19 в тежко състояние.

В МБАЛ „Хаджи Димитър“ са разкрити 16 COVID-легла, на които вече се приемат пациенти.

Кризисният щаб възложи на специализираните болници по хирургия, акушерство и гинекология в Сливен да осигурят общо 11 легла за болни с коронавирусни инфекции, за да не се допусне пренатовареност в отделенията на областната и военната болница.

Шест допълнителни легла ще бъдат разкрити и в държавната болница за рехабилитация в Котел.

С решение на щаба в Регионалната координационна централа /РКЦ/ към ЦСМП денонощно ще бъде предоставяна информация за свободните легла в болничните заведения.

Целта е спешните екипи да разполагат с необходимата информация, за да се насочват пациентите към съответните лечебни заведения и да се предотврати забавянето при хоспитализирането им.

На заседанието на Щаба бяха обсъдени постъпили от пациенти сигнали, че при наличие на симптоми не могат да се свържат с личните си лекари, за да ги информират за състоянието си и да получат насоки. Взето бе решение при всеки подобен сигнал здравните власти – РЗИ и РЗОК, да извършват проверки.      

С решение на Областния кризисен щаб в диагностично-консултативните центрове ще бъдат разкрити кабинети за преглед на лица с грипоподобни симптоми, за да се разграничи потокът от инфектирани от потока на останалите пациенти. Организацията на кабинетите бе възложена на ръководителите на ДКЦ-тата и на съсловната организация на общопрактикуващите лекари.

Facebook Comments