БЪЛГАРИЯ

Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Това се случи във втория ден на първото заседание на парламента.

Кандидатурата на Назарян беше одобрена със 131 гласа “за”, 66 – “против” и 39 – “въздържали се”. Подкрепа новият шеф на парламента получи от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. “Против” се обявиха депутатите от ПП-ДБ и “Величие”, а представителите на “Възраждане” се въздържаха.

Преди това Тошко Йорданов обяви, че групата на ИТН ще подкрепи всички кандидатури, за да тръгне работата на парламента и да се стигне до връчването на мандати от президента. Партията обаче е категорична, че няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС.

Във втория ден на новото Народно събрание кандидатите за поста бяха четирима – Рая Назарян, Петър Петров от „Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от „Величие”. Само най-малката политическа сила смени номинацията си от вчера, когато тяхното предложение беше Юлияна Матеева.

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Назарян е депутат от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в 48-ото Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.

Избрана е за народен представител от същата листа на ГЕРБ-СДС и в 49-ото Народно събрание.

50-ото Народно събрание ще има 7 заместник-председатели – по един от всяка парламентарно представена партия. Техните кандидатури бяха гласувани анблок. На председателската трибуна сядат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Драгомир Стойнев от БСП, Цончо Ганев от “Възраждане”, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от “Величие”.

Facebook Comments