СЛИВЕН

Румен Иванов е временно изпълняващ длъжността кмет на община Сливен

С 34 гласа „за” местният парламент в Сливен избра замeстник-кметът по финансите Румен Иванов за временно изпълняващ длъжността кмет на общината заради предстоящите местни избори. Това стана днес на извънредно заседание на Общинския съвет.  

Съгласно чл. 42 ал. 8 от 3МCMA, когато кмет на община, кмет на кметство се регистрира като кандидат за местните избори, в 7-дневен срок преди края на мандата Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината, кмет на кметството, за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Ал. 6 на същия чл. 42 определя кръга на лицата, които могат да бъдат избирани от Общински съвет за временно изпълняващи длъжността кмет на община. Това са заместник-кметовете на общината.

Съгласно чл. 38. ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, мандатът на кмета на община, както и кметовете на кметства и на Общинския съвет е 4 години, като според ал. 4 на същия чл. 38 пълномощията на кмета на община и кметовете на кметства възникват от полагането на клетва.

В рамките на днешното заседание бяха избрани и временно изпълняващи длъжността кметове на кметства на територията на община Сливен.

Facebook Comments