България

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат (ВИДЕО)

Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Президентът даде пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. Държавният глава уточни, че в законовия срок ще бъде уточнен форматът, в който ще бъде издигнат.

“В очертаната ситуация и необходимостта от непреклонни и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес, с г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България”, обяви Радев.

На 13 ноември 2016 г. Румен Радев и Илияна Йотова бяха избрани за президент и вицепрезидент на Република България. Петият президент, заедно с вицепрезидента, встъпиха в длъжност на 22 януари 2017 г.

“Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на нашата кандидатура. Най-малкото, защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат правото да се произнесат първи”, обясни още президентът.

Държавният глава обясни, че ранният анонс на кандидатурата цели да се даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо оповестените принципи и приоритети. Както и да се помогне на българските избиратели да имат информиран избор.

Радев посочи, че ролята на управляващите е да бъдат гласът на народа. Той обаче е избрал да бъде при народа си.

“Това не е намеса в протестите, а подкрепа за българите и бъдещето на България. Може да нямате притеснения за пряка намеса на мен и г-жа Йотова в предстоящата кампания и избори”, обясни Радев.

Дали ще видим политически проект от страна на Румен Радев още на предстоящите парламентарни избори – той заяви, че кандидатурата му за втори мандат сама по себе си е политически проект, който може да обедини много българи и организации.

“Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи”, посочи президентът Румен Радев.

ВИДЕО:

https://www.facebook.com/President.bg/videos/428003825286543

Facebook Comments