Свят

Русия регистрира ваксина срещу COVID-19

Русия е първата страна в света, регистрирала ваксина срещу коронавирус, обяви президентът Владимир Путин, цитиран от международните новинарски агенции. Тя “ефективна и способна да формира устойчив имунитет”, допълни той по повод предупрежденията, че продуктът може да не е напълно безопасен.

Според московския оперативен щаб за борба с коронавируса ваксината ще е достъпна за гражданска употреба от 1 януари 2021 г. Регистрацията на продукта, разработен от държавната лаборатория “Гамалея” в сътрудничество с Министерството на отбраната, става преди последните предвидени първоначално тестове. Това породи и предупреждения от фармацевтични компании, че продуктът все още може да не е безопасен.

Имунизация с ваксината обаче е получила една от дъщерите на Владимир Путин. “Една от дъщерите ми си направи. В този смисъл участва в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ беше 38, на следващия ден – 37 градуса”, каза президентът.

“За момента тя се чувства добре, а други, участвали в тестовете, не са развили никакви симптоми”, увери Путин.

В момента множество държави твърдят, че са на финалния етап на разработването на ваксина. Американският президент Доналд Тръмп например обяви, че регистрацията на американска ваксина ще се състои в навечерието на изборите – на 3 ноември 2020 г.

Сред обещаващите проекти е и ваксината на “Астра Зенека”, разработвана заедно с Оксфордския университет, която се очаква да бъде официално регистрирана до края на годината.

Facebook Comments