БЪЛГАРИЯ

Русия спря доставките на газ за България

От днес Русия спира доставките на природен газ към България. Уведомлението за това е получено във вторник в “Булгаргаз”. Това стана ясно от съобщение на българското Министерство на енергетиката, разпространено до медиите.

“Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи”, пишат от енергийното министерство. Въпреки това до безпрецедентния ход от страна на “Газпром” се е стигнало, след като от руска страна е била предложена “нова двуетапна процедура за плащане”, която обаче “не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна”.

От енергийното министерство уверяват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки на консумацията в България. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията, съобщи говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” са предприели стъпки за алтернативни доставки на природен газ и за справяне със ситуацията, пишат още от енергийното ведомство.

Facebook Comments