ЛЮБОПИТНО СЛИВЕН

Седем са номинациите за наградата „Добри Чинтулов“ на Община Сливен

Седем номинации за наградата „Добри Чинтулов“ са подадени в Община Сливен. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Съюзът на независимите български писатели номинира Атанас Цонков – писател, изследовател, общественик. Художникът Велин Динев е предложен от Съюза на българските художници. Сдружение на българските писатели предлага с отличието да бъде удостоен Георги Вл. Попов – поет и журналист. Кремена Оксенкруг – музикант, университетски преподавател, културен деец, директор на Симфоничен оркестър – Сливен, е номинирана от  Съюза на българските музикални и танцови дейци, регионална организация на евреите „Шалом“ – Сливен и Сливенска културно-просветна дружба „Д-р Иван Селимински“ – София. Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и Държавен куклен театър предлагат за удостояване с Чинтуловата награда писателя Милен Русков. Две предложения са внесени за Петя Александрова – писател и журналист – от Съюза на българските писатели и от Фондация „Устойчиво развитие за България“ – София. Бургаският свободен университет номинира Юлия Кръстева – лингвистик, семиотик, философ и изследовател.

През следващите дни предстои заседание на Обществената комисия за избор на носител на наградата, на което ще стане ясен носителят на приза за тази година.

Наградата е индивидуална и се връчва в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. На носителите се връчват почетен знак с образа на Добри Чинтулов, грамота на Община Сливен и парична премия в размер на 2 500 лв. Името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” се вписва в „Лауреатската книга” и на паметната дъска в къща-музей „Добри Чинтулов”. Комисията по символика задължително предлага на Общинския съвет носителят на наградата „Добри Чинтулов” да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин”.

Сред носителите на наградата през годините са Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Александър Морфов и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.

Facebook Comments