ЛЮБОПИТНО

Сливенска премиера на „Самотният Запад“ зарадва публиката на Есенния театрален салон

Домакините на Есенния театрален салон от Сливенския драматичен театър зарадваха ценителите на 18 октомври вечерта със свой премиерен спектакъл – „Самотният Запад” от известния ирландски драматург Мартин Макдона. Директорът Радост Костова посрещна с топли думи зрителите в залата: „Скъпа, желана и обичана публика!” 

Театралният салон се завръща отново след двегодишно прекъсване заради пандемията. „Връщаме се в трудни времена за културата, за да ви дадем надежда и да отстояваме ценностите, смисъла на изкуството и в частност – на театъра. Това нямаше да бъде възможно, ако не получихме необходимата подкрепа от Община Сливен”, отбеляза Радост Костова. Подборът на заглавията, които предлага Салонът, по категоричен и естетски начин отстояват смисъла на изкуството, подчерта тя. 

Сред публиката в залата бяха представители на общинското ръководство и общинския съвет, на културни институции в града, любители на изкуството, приятели и съмишленици на сливенския театър. 

„Самотният Запад” се поставя за първи път на сцената в града, под режисурата на Венцислав Асенов и със специалното участие на популярния актьор Любо Нейков. В главните роли зрителите видяха своите обичани актьори Ивайло Гандев и Димитър Марков, както и Наталия Георгиева – най-младото попълнение на трупата.

Сливенската премиера стана повод за официалното откриване на театралните празници, макар те да започнаха преди дни. Най – напред публиката видя отличаваната постановка „Солунските съзаклятници” – на Пловдивския драматичен театър. До края на октомври ще бъдат представени още две заглавия – авторският моноспектакъл на Албена Ставрева „Неведение” /Народен театър „Иван Вазов”/ и „Нирвана” на режисьора Стилиян Петров, с участието на Деян Донков и Радина Кърджилова /Театър 199 „Валентин Стойчев”/.

Есенният театрален салон е събитие в културния живот на Сливен – града, където театралните традиции са се зародили преди близо век и половина, а първата професионална театрална трупа е създадена преди 105 години. Организатор е Драматичен театър „Стефан Киров”, с подкрепата на Община Сливен.

Facebook Comments