Любопитно

Сливенският симфоничен оркестър открива новия си творчески сезон

Изключително богат и разнообразен ще бъде новият творчески сезон на Симфоничен Оркестър Сливен. Шестте основни концерта от програмата ще бъдат съпътствани и от празнични събития, организирани от Община Сливен, образователни концерти и камерна музика.

В календара откриваме внимателно подбрана музика от всички епохи, много български и чуждестранни престижни гости.

Голямото откриване ще бъде на 21 oктомври с концерт за цигулка на суперзвездата Роман Ким. Младият виртуоз е известен с експлозивната енергия на звука си, невероятната виртуозност, безупречната техника, чистата красота на тона си и със специалните призматични очила, с които свири. Гост-диригент на събитието ще бъде Константин Илиевски, който ще представи своята интерпретация на емблематичната симфония Nо.8 от Шуберт, наречена ‘’Недовършената’’.

На 25 октомври, в навечерието на Димитровден, Симфоничният оркестър ще представи Оперна програма под диригентството на съвсем младия, но невероятно талантлив Симон Павлов. Роден в Сливен, в момента той е студент в четвърти курс, специалност ‘’Oперно-симфонично дирижиране’’ в Националната музикална академия в София, в класа на Маестро Григор Паликаров.

Друг звезден акцент в програмата е Джулия Болкато, колоратурно сопрано – първокласен и харизматичен млад артист от световна величина, на която ще се насладим в Оперната Гала на 16 декември. Заедно с чаровната италианка, след концерти с Пласидо Доминго, в Сливен ще пристигне и талантливият български диригент Диан Чобанов.

На 17 февруари 2022 г., в седмицата на влюбените, сцената на зала Сливен ще посрещне и новия директор на Симфоничен Оркестър Сливен, цигуларката Кремена Николова, но този път в ролята на солист и кончертино (водеща цигулка). Тя ще представи изключително интересна програма от барокова и съвременна музика, посветена на любовта – Violino d’AMore.

Първата флейта на Болшой Театър Москва, виртуозната Наталия Береславцева ще солира в концерта на 24 март 2022 г. Събитието е посветено на гениалната музика на Волфганг Амадеус Моцарт и по-специално на три безсмъртни произведения в РЕ мажор. Останалите протагонисти в събитието ще бъдат младият руски цигулар Глеб Гладков, с дебют в България, и диригентът на Камерен оркестър – Хасково и ОФД Бургас – Цанислав Петков.

Празничният Великденски концерт на Симфоичен Оркестър – Сливен, който ще се състои на 30 април 2022 г., ще бъде една изключителна българска премиера. В Сливен пристига един от двамата най-големи експерти по музиката на Антонио Вивалди в света, председателят на Италианския институт “Вивалди” във Венеция, диригентът Франческо Фанна.

За пръв път в България ще прозвучи Диксит Доминус RV595 – псалм за солисти, хор и оркестър. За събитието, гости на Симфоничния оркестър ще бъдат и певците от Смесен хор ‘’Петко Стайнов’’.

Сред всички концерти за виолончело, Дворжак е наричан „върховният“, „най-великият“, и „кралят“. В изпълнението на Ерика Пикоти, носител на Международната награда за класическа музика (ICMA) за Млад концертен артист на 2019 г., произведението придобива още по-особен блясък. Сливенската публика ще се наслади на тази романтична музикална приказка на 30 юни 2022 г., под диригентството на Григор Паликаров.

Повече информация можете да намерите на официалния сайт на Симфоничен оркестър – Сливен: slivensymphonyorchestra.com.

Facebook Comments