СЛИВЕН

Сливен почете паметта на Хаджи Димитър

Десети май ще остане една от най-знаковите дати за Града под Сините камъни. На този ден преди 184 години в Сливен се ражда Димитър Николов Асенов, един от най-значимите български революционери, когото народът познава като Хаджи Димитър.

По този повод днес Община Сливен организира общоградски прояви за отбелязване на годишнината. Денят започна с  церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на централния градски площад. Въпреки лошото време, ритуалът събра местната власт, народни представители, общественици, училища, културни институти, военно-патриотични организации, граждани и др.

Сред тях бяха кметът Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници, началникът на военния гарнизон в Сливен полк. Любомир Вачев, директорът на ОД на МВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков и др.

„Преди близо сто години нашите предци са изградили паметник на Хаджи Димитър – символ на нашия град и революционното движение за освобождение от турско робство, който и днес продължава да бъде най–величественият монумент в града ни. Всички ние имаме дълг да продължаваме неговото дело и  да пазим паметта на войводата”, заяви след церемонията кметът Стефан Радев. Той  посочи, че днес предстои да бъде открита и реставрираната къща–музей на Хаджията, с което подобаващо да бъде отбелязана годишнината от рождението му.

Ремонтът е част от мащабния интегриран проект на Община Сливен за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура. Официалното откриване е насрочено за 17 ч.

Facebook Comments