СЛИВЕН

Смяната на шефа на ВиК – Сливен предизвика бурни дебати в местния парламент

74 точки разгледа и гласува днес Общинският съвет в Сливен на редовната си сесия. Бурни дебати сред съветниците предизвика смяната на шефа на ВиК – Сливен инж. Севдалин Рашев.

Местните парламентарни групи не успяха да постигнат консенсус и да излязат с решение как да гласува представителят на Община Сливен по време на предстоящото Общо събрание на акционерите на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД. Очаква се на това събрание да бъде решено кой ще поеме ръководния пост във водното дружество.

Предложението на кмета Стефан Радев бе съветниците да упълномощят Мустафа Мустафов, в качеството му на представител на Общината, да гласува против заложените точки в дневния ред на Общото събрание, а именно – освобождаване на управителя и избор на нов.

„Получаваме предложение за избор на управител без да знаем кой е той и без да имаме мотиви. Няма как да подпишем празен чек“, коментира председателят на Общинския съвет Димитър Митев. 

От групата на БСП пък се обявиха за освобождаването на досегашния управител инж. Севдалин Рашев  и разкритикуваха работата му.

След близо 3 години, откакто функционира настоящият състав на Общинския съвет, опозицията в местния парламент се „събуди“, но вместо аплаузи, някои от съветници на БСП разведриха обстановката, предизвиквайки смях сред колегите си.

Недоумение буди и въпросът защо сливенските социалисти дебатират така оживено точно по тази тема, а по други “оглушително” мълчат, след като добре знаят, че страстните изказвания от трибуната на местния парламент не променят факта, че Община Сливен притежава едва 5% от акциите на ВиК – Сливен. Каквото и да реши Общинският съвет, последната дума е на държавата. Тя е собственик на 90% от капитала на Дружеството, а решението кой ще бъде новият шеф на ВиК е изцяло в ръцете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В крайна сметка, след редица патетични изказвания и коментари, до единодушие не се стигна. По тази причина Община Сливен няма да изпрати свой представител на предстоящото събрание, насрочено на 15 юли т.г.

Facebook Comments