ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

СОВА ХАРИС: ГЕРБ води с 10,5% пред ПП-ДБ, трети са Възраждане

ГЕРБ води с 10,5% пред ПП-ДБ на парламентарните избори – 26,6 срещу 16,1. Трета е “Възраждане” с 15,3%. Това сочи проучване на Агенция СОВА ХАРИС.

От лидерите на  политически партии, участващи в предстоящите избори, най-високо е доверието към  Бойко Борисов (21,3%). Очевидно председателят на ГЕРБ успява да поддържа  публичния си образ. По този начин спомага и за повишаване рейтинга на партията  му. Същите аргументи могат да се приведат и за лидера на „Възраждане“ Костадин  Костадинов, който заема четвъртото място с 18,1%. Сравнително висока степен на  доверие получава и Ваня Григорова (16,3%), която заедно с коалиционната си  партньорка Мая Манолова (13,9% доверие) теглят нагоре резултата на ръководената  от тях формация „Солидарна България“.

Това не може да се каже за лидерите на  ПП-ДБ: Кирил Петков (13,4%), Асен Василев (12,6%), Христо Иванов (11,4%) и Атанас  Атанасов (9,4%). Макар и утвърдени политици, те получават доверие, близко или по ниско от това на коалицията, която представляват, а това определено е проблем в  предизборна обстановка. Доверието към Слави Трифонов е 14,1%, Корнелия Нинова  – 13,3%, Стефан Янев – 11,4%, Румен Христов – 8,9%, Красимир Каракачанов – 8,3%,  Петър Москов – 7,3%, Костадин Паскалев – 6,4%. Може да се каже, че степента на  доверие при всички тях надвишава нагласата за подкрепа на ръководените от тях  политически проекти.

Доверието в политическите партии по същество очертава границата, в която  може да расте електоралната им подкрепа. Изследването показва, че и по този  показател най-добре стои коалицията ГЕРБ-СДС с 22,4% доверие на избирателите. Второ място – може би вече не изненадващо – е „Възраждане“ с 15,6%. Третото  място е за БСП с 13,5%, което отразява потенциала на левите избиратели като цяло.  Четвърто място по този показател заема „Има Такъв Народ“ (12,0%). След тях се  нарежда доскоро управляващата коалиция ПП-ДБ с 11,3%.

ГЕРБ се очертава като категоричен лидер на предстоящия вот с подкрепа от  26,6%. Интрига се очертава при борбата за второто място: 16,1% заявяват, че ще  гласуват за ПП-ДБ, 15,3% – за „Възраждане“ и 15.0% – за ДПС. Голямата въпросителна тук е за резултата на доскоро управляващата коалиция, тъй като е трудно да се  определи къде ще спре отливът на подкрепата за нея. Финалният етап на  кампанията ще има решаващо значение за ПП-ДБ.

„Възраждане“ и ДПС влязоха на тези избори в добра кондиция и се очаква да мобилизират традиционните си  привърженици. БСП в този си вариант се стабилизира на петото място. Социалистите  вече не са монополист в лявото политическо пространство. „Левицата“ и новата  формация „Солидарна България“ имат стабилно присъствие на политическата  сцена. Нещо повече, коалицията на Ваня Григорова и Мая Манолова дори има шанс  да влезе в следващия парламент. Това ще се реши във финалната фаза на  кампанията.

Партията на Слави Трифонов засега стои стабилно над бариерата за  влизане в Народното Събрание.

Проучването е проведено в периода 8-13 май 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в  дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95%  гаранционна вероятност: 3,4%. Изследването е по поръчка на «ПИК  БРОУДКАСТИНГ» АД.

Facebook Comments