БЪЛГАРИЯ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ОКТОМВРИ 2022

“Сова Харис”: ГЕРБ-СДС изпреварват вече с 10% “Продължаваме промяната”

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 28,8% от гласовете на избирателите, а “Продължаваме промяната” 18,8%. Това показват данните от социологическо проучване, проведено от “Сова Харис”.

Фаворит за третото място се очертава БСП с 12,7%, което означава частично възстановяване на позициите на левицата. Според “Сова Харис” въпросът за четвъртото място стои открит, въпреки че за “Възраждане” регистрират подкрепа от 10,4%, а гласовете за ДПС са 8,7%

“Демократична България” изглежда също сигурен участник в следващия парламент с 5,7% от гласове. Партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев засега стоят над 4-процентната бариера съответно с 5,1% и 4,8%. От решаващо значение за утвърждаване на техните позиции ще са оставащите дни от предизборната кампания.

Нивото на избирателната активност е ключов въпрос при всички избори. Сигурни, че ще гласуват на 2 октомври, са 46,6% от избирателите. Спрямо последните парламентарни избори, проведени в края на миналата година, вероятно ще отчетем леко повишение на избирателната активност, посочват още от “Сова Харис”.

Проучването е проведено в периода 06-12 септември 2022 г. сред 835 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. 

Facebook Comments