Парламентарни избори юли 2021

Соня Келеведжиева: Моята кауза е Сливен отново да има Дом на културата

На 16 юни в етнографски комплекс “Хаджиданчови къщи” бе представен романът на Добри Недев „Капитанът от мъртвия град“. Сред официалните гости беше и Соня Келеведжиева – писател, литературен критик, общински съветник и кандидат за народен представител от „БСП за България“ – Сливен.

На премиерата присъстваха десетки почитатели на писаното слово, приятели на автора, творци от Сливен, учители, както и художникът на книгата Мартин Маринов.

В двора на комплекса бе подредена изложба от илюстрациите към книгата. Вечерта бе водена от Таня Балабанова. Книгата представи поетесата Нели Миндова. За романа мнения споделиха председателят на дружеството на СНБП в Сливен – Валентина Димитрова, редакторът Николина Чонкова, Мария Дойчинова, свещеник Йоан Петров от храм “Св. Цар Борис-Михаил Покръстител” – Сливен и др.

Соня Келеведжиева направи своя критически прочит на романа, пожела здраве и творчески сполуки на автора и екипа на книгата. В изказването си тя подчерта необходимостта от духовен център за творците в Сливен, какъвто десетилетия беше Клубът на дейците на културата в града и заяви, че ще продължи да работи за каузата Сливен да има отново своя дом на културата – КДК, който през октомври т.г. ще навърши 95 години от създаването си.

Соня Келеведжиева сподели и гледната си точка за развитието на културните процеси в Сливен, като подчерта, че културата е национално богатство.

„От романа ще запазя за себе си мисли, напомнящи ми мъдреци като Сали Яшар на Йовков, от които се нуждаем в бездуховното наше настояще повече от всякога: „Един живот, а колко съдби. И лошо, и хубаво видяхме…“, „Ей, Богу, за хубавото си струва да чакаш. А от злото Бог да пази, да спи под камък…“, „Любовта побеждава всичко, дори и смъртта.“ Може би точно в тези Добри-Недеви слова изкристализира същността на романа и на собствения ни човешки живот – пътуване във и през времето. Пожелавам добър да е пътят на книгата, а на автора – нови творчески сполуки, нови книги и сърцати читатели“, сподели още тя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър на БСП – Сливен

Facebook Comments