СЛИВЕН

Стартира изграждане и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в Нова Загора

Днес в Нова Загора се състоя официална церемония по символичното полагане на първата копка на дейностите за „Изграждане и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа и съпътстващите ги съоръжения в гр. Нова Загора“. Събитието се проведе в зелената площ пред стадиона в града в присъствието на кмета на община Нова Загора Николай Грозев, управителя на „ВиК“-Сливен инж. Севдалин Рашев, заестник.-кмета на Нова Загора по строителството Нина Генчева, представители на управлението на проекта и на фирмата изпълнител „Кристална вода“, служители на водното дружество в Сливен и Нова Загора, граждани.

С церемонията „Първа копка“ се поставя началото на строителните дейности в Нова Загора по изграждането на нови и реконструкцията на съществуващи над 15 000 м водопроводна и близо 5 000 м канализационна мрежа и съпътстващите ги съоръжения като шахти, разходомери, водомери за сградни водопроводни отклонения, 2000 метра дъждовна канализация. Предстои сериозна реконструкция на помпени станции. Ще бъде извършена подмяна на помпените агрегати и тръбните връзки в сухите камери на резервоарите на водоснабдителна система „Червенаково“. Ще бъдат подменени помпените агрегати и на водоснабдителна система Нова Загора – помпени станции „Север“ и „Дипсизи“. В рамките на проекта ще бъде разширена и модернизирана системата за контрол, управление и събиране на данни (СКАДА). В Нова Загора ще бъде изградена и внедрена Географска информационна система, с които ще се осъществява контрол и управление на ВиК инфраструктурата.

Церемонията започна с приветствие на управителя на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев, който заяви, че по проекта са работили отговорно и задълбочено дълго време много специалисти и проектанти от екипа на сливенското водно дружество. Инж. Рашев посочи, че по реконструкцията на водопроводната и канализационна мрежа, която е на стойност около 16 милиона лева, вече са извършени около 10 на сто от строително-монтажните работи. В пречиствателната станция за отпадъчни води, която се изгражда почти наново, и е стойност 10,5 милиона лева, работите са в напреднал етап – на 20 процента от общия обем. Ще бъдат внедрени и широко разпространените системи за управление ГИС – географска информационна система и системата СКАДА. Целта на проекта е да се намалят загубите, да се управляват по-добре водните количества, както и да се достигне екологичното ниво на зелените изисквания.

„Много е важно за нашите съграждани водата да тече по нови водопроводи и да е чиста. Тогава те ще бъдат истински доволни от това, което предстои да се случи. Много е радващо, че са привлечени над 27 милиона лева европейски средства в инфраструктурата на Нова Загора“, каза в своето приветствие кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Кметът подчерта, че е от изключително значение за общинското ръководство на Нова Загора е съдействието и помощта на ВиК – Сливен, защото без тях е немислимо да се извършат тези ремонти и да се реализира по-нататъшната капиталова програма на общината. Николай Грозев заяви още, че още през следващата година, първите 7 улици, които бъдат направени с нови водопроводи, ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за основен ремонт. Така, до края на 2023 година, над 20 улици в Нова Загора ще бъдат основно обновени и ремонтирани.

Ритуалът по стартирането на строителните дейности извършиха заедно кметът на Нова Загора Николай Грозев и управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев. Водосвет направи отец Иван, който отбеляза, че празникът на Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилникът на българския народ, е много хубав ден за начало на този благоустройствен проект, отправяйки пожелание да бъде завършен качествено и навреме.

Строителните дейности трябва да завършат през януари 2023 година.

 

 

Facebook Comments