СЛИВЕН

Стефан Радев връчи наградата за автор на Благой Димитров на тазгодишния фестивал на детската книга

Лошото време не спря ентусиазма и не развали настроението на всички, които се включиха във втория ден на XXVI Национален фестивал на детската книга. Вечерта завърши с връчването на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2024 година. Кметът Стефан Радев връчи наградата в категория „Автор”. А отличието получи Благой Димитров за книгата „Тринайсет чудовища за Хелоуин”.

„Благодаря на всички, които създават книги. Още повече детски книги – това, което дължим на малките читатели. Разбира се, поздравявам и всички читатели, защото в крайна сметка, книгите няма да имат такова значение без тях. Благодарности към целия екип на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, които са основните организатори на това събитие и които се справиха въпреки предизвикателствата на времето”, каза в приветствието си кметът Радев.   

Цвета Брестничка получи наградата за „Цялостен принос”. Автор е на 4 книги за възрастни и на 15 книги с приказки в стихове за деца. Цвета Брестничка работи активно и за популяризиране на литературата за деца.

В категория „Илюстратор” наградата отиде при Елена Жаблянова. Призът беше връчен за илюстрациите и художественото оформление на книгата „Коледунка” на Мая Дългъчева.

За шеста поредна година беше присъдена и награда на детско жури в категория „Автор”. То определи за носител на наградата писателя Никола Райков за книгата му „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче”.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004 година от Министерство на културата, Национален център за книгата към ведомството, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен и Община Сливен. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

Водещи на концерта бяха актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В събитието взеха участие младите музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”-Бургас Никола Деведжиев на тромпет и Искрен Тодоров, баян. Участва също Младежки духов оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”. Със свои изпълнения публиката беше поздравена от музикантите Илин Папзян, Иван Едрев, Александра Георгиева и Надежда Ковачева. Изключително изящни изпълнения представиха и балерините от балетните формации „Пети Па”-Сливен и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”.

По-рано през деня карнавално шествие с малките граждани на Сливен изпъстри Главната улица на града.

Facebook Comments