СЛИВЕН

Стефан Радев: До 2026 година Сливен може да има функциониращ индустриален парк

За създаването на индустриален парк в Сливен Общината ще кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от провелата се днес среща между кмета Стефан Радев и общинските съветници. Безвъзмездната помощ, която се отпуска по програмата, е в размер на 40 млн. лева. 

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура, включваща ел.и ВиК инсталация, газопровод и др. Срокът за подаване на документите изтича на 2 ноември.

„Ако проектът бъде одобрен, до средата на 2026 година Сливен ще има готов, функциониращ индустриален парк. Това е важна стъпка за подобряване на инвестиционния климат в общината и привличане на инвеститори“, заяви на срещата кметът. 

Управителят на общинското предриятие „Индустриален парк Сливен“ Соломон Москона представи подробности по проекта и подготовката на документите. „В момента има регистрирани около 20 индустриални парка в страната, но мога да кажа, че няма такъв  като нашия от гледна точка на транспортната инфраструктура – близост до магистрала, летище, с възможност за изграждане на железопътен път, който директно да стига до парка“, обясни Москона.

Предложението за създаване на общинския парк е включено в дневния ред на сесията на местния парламент, която ще се проведе утре – 29 юни.

Facebook Comments