ЛЮБОПИТНО СЛИВЕН

Стефан Радев: Книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете

С празничен концерт днес в Сливен бе открит 24-ият Национален фестивал на детската книга.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен Стефан Радев, който даде официалния старт на изданието. Той поздрави и благодари на всички, които са се включили в мащабната подготовка и организация на фестивала.

„За поредна година Сливен се превръща в столица на детската книга за радост на най-малките читатели. Убеден съм, че книгата трябва да е неделим спътник в развитието на всяко дете, но и на нас през целия ни живот. Те не само ще ви дават знания, но и емоции, ще подхранват вашето въображение, ще събуждат любознателността ви, ще ви карат да мечтаете. Затова всяка книга е богатство, малко съкровище, което ни прави по-щастливи“, заяви кметът Радев в препълненото фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“. Той използва случая да поздрави и служителите в читалищата с професионалния им празник.

Водещ на събитието беше актьорът Даниел Цочев. В концерта със свои изпълнения се включиха Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – Бургас, балетни формации при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и детска вокална група „Славейче” – Сливен.

Гости на церемонията по откриването бяха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник-кметът Пепа Чиликова, заместник областният управител на област Сливен Пепа Генчева, членове на Организационния комитет на фестивала, гости и участници в програмата. На тазгодишното издание специален гост е Тамаш Хорват – председател на комисията по култура към Общински съвет и на Културен център от побратимения на Сливен град Печ, Унгария.

След официалното откриване на фестивала сливенският градоначалник и гостите посетиха изложбата, посветена на театрални кукли на любими литературни герои. Тя е позиционирана на първия етаж във фоайето на драматичния театър. В нея са представени творби на участниците в Националният конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои през 2022.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени разнообразни прояви като премиери на книги, литературен маратон, театрални представления, карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса на тема „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят”. Акцент и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация.

Тържествената церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. в различните категории ще се състои на 12 май. За четвърти път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

Националният фестивал на детската книга ще продължи до 13 май 2022 г., като тази година ще премине под патронажа на Министерство на културата.

Всички прояви, включени в програмата, са безплатни за посетителите.

 

Facebook Comments