Свят

Талибаните сформираха правителство

Формирането на новото правителство на Афганистан е в последния си етап, заяви през “Ал Джазира” един от лидерите на талибаните Анас Хакани. “Правителството е готово на 90-95 на сто, ще го обявим през следващите дни”, каза Хакани.

На практика основните постове са поделени между лидерите на движението, смятат различни източници.

Лидер на ислямския емират Афганистан ще бъде ръководителят на движението “Талибан” емир Хайбатулла Ахундзада. Той е начело на талибаните от 2016 г., когато замести Ахтар Мансур – убит от американците при ракетен удар по автомобила му.

Абдул Гани Барадар, първи заместник-емир и лидер на политическото крило на движението, ще бъде външен министър на страната. Якуб Ахунд – военният лидер на движението и син на основателя на “Талибан” молла Омар, става шеф на Министерството на отбраната.

Халифа Хакани, син на Джалалудин Хакани (основател на мрежата “Хакани”) ще бъде министър на вътрешните работи.

Вече са назначени министър на здравеопазването и на образованието и губернатори на 33 от 34-те провинции в страната

Останалите министри от афганистанския кабинет ще бъдат обявени скоро.

По-рано днес говорителят на талибаните Вахидула Хашими заяви, че в Афганистан няма да има демокрация, лидер на страната ще бъде лидерът на талибаните Ахундзада, а дебат за политическата система в страната няма да има, тъй като афганистанците ще живеят според шериата.

Ахмад Масуд, лидерът на действащия в Панджшир Фронт за съпротива на Афганистан, обяви по-рано днес, че борбата срещу талибаните ще приключи, ако те създадат “приобщаващо” правителство и гарантират зачитане на гражданските права.

В средата на месеца беше съобщено, че талибаните водят преговори за сформиране на „отворено ислямско правителство с участието на всички заинтересовани страни“ в Афганистан. Според Сухеил Шахин, говорител на политическата служба на движението в Катар, не само талибаните могат да влязат в новото афганистанско правителство.

Източник: “Сега”

Facebook Comments