СЛИВЕН

Театър “Класика” с премиера на постановката “Чудомирци”

Театър „Класика“ при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ в Сливен ще открие новия си творчески сезон на 16 и 17 октомври с премиера на „Чудомирци“. Комедията се посвещава на 130 години от рождението на Чудомир и 29-я рожден ден на средношколския състав. Представленията ще се играят на сцената на читалище „Зора“ в Сливен oт 16:00 часа.

Спектакълът е създаден по едни от най-популярните разкази на гениалния Чудомир („Не съм от тях, как` Сийке”, „Убийство”, „Провинциалистки”, „Навици”). Действието се развива в малък провинциален град и околностите му. В общата провинциална глухота и застоялост, сред клюкарската среда, женско любопитство и дребнотемие, се случват „събития” и „произшествия” с „оригинали”, които извикват добросърдечен смях. Дребнавостта и хитрините, надсмиването над другите, глупостта на стари и млади и „мъжкото самочувствие”, мнимата набожност и лековерността, бързата поквара са водещи в провинциалната идилия.

В „Чудомирци” оживяват колоритни герои, които са представители на „цвета” на провинциалното българско общество от 20-те и 30-те години на миналия век. А смехът, музиката и танците, пъстрият, архаичен език връщат зрителя в един забравен свят.

Сценарият и режисурата са дело на Соня Келеведжиева.

Представленията ще бъдат достъпни за 150 зрители, като се спазват задължителните противоепидемични мерки.

Facebook Comments