ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ СЛИВЕН

ТЕЦ–Сливен “скастри” медиите заради публикация

Топлофикация – Сливен „скастри“ медиите заради публикация със заглавие „Ще „попари“ ли ТЕЦ-ът сливналии с увеличение на цената на топлата вода?“.

Повод за реакция от страна на Дружеството стана статия, поместена на сайта на телевизия “КАНАЛ 6” на 26 август т.г., и разпространена от редица сливенски медии.

Според сливенската Топлофикация в публикацията, която засяга ценовата политика на Дружеството във връзка с отоплителен сезон 2020/2021 и промени, касаещи сливенските граждани, се правят внушения, които са неверни и са в разрез с добрите журналистически практики.

Тук е мястото да заявим следното:

Ние, екипът на „КАНАЛ 6“, приемаме нашата работа като мисия, в чиято основа стои ОБЩЕСТВЕНИЯТ, а НЕ КОРПОРАТИВНИЯТ ИНТЕРЕС.

Водени от правилата на журналистическата етика и НЕЗАВИСИМОСТ, ще продължим ще търсим отговори и да задаваме НЕУДОБНИ въпроси.

Ще продължим да даваме гласност на мнението, проблемите и въпросите, които вълнуват хората.

Ще продължим да бъдем трибуна и коректив, както на държавни органи, така и на търговски дружества, които чрез действията и/или бездействията си, са в ущърб на обществото и не отговарят на установения морал и законност.

В подкрепа на демократичните функции на медиите, НЯМА да позволим да бъде оказван натиск върху свободата на словото и безпрепятствено публично изразяване.

В подкрепа на отговорната етична журналистика и съгласно чл. 18 от Закона за радиото и телевизията, „КАНАЛ 6” предоставя право на отговор на всички засегнати лица и/или организации, АКО ЖЕЛАЯТ, да изложат публично мнението си по отношение на разпространена от медията информация.

Във връзка с гореизложеното КАТЕГОРИЧНО заявяваме, че не взимаме страна и не проявяваме пристрастност по проблемите, описани във въпросната публикация, а задаваме въпроси към Дружеството по постъпилите сигнали от граждани в редакцията на телевизията.

Не считаме, че форматът и съдържанието на статията водят обществеността до заблуждение, в разрез с журналистическите професионални стандарти.

Отново уточняваме, че в официалното писмо на ТЕЦ – Сливен не се споменава името на нашата медия, но отговорът кореспондира на авторска публикация на „КАНАЛ 6“, която бе споделена и от други наши колеги.

Не на последно място, позицията на Дружеството не беше изпратена до редакционна поща на „КАНАЛ 6“, а беше разпространена чрез представители на определени медии в Сливен, както и на официалната фейсбук страница на ТЕЦ – Сливен.

Facebook Comments