БЪЛГАРИЯ

Томислав Дончев: България едва ли ще получи средства по Плана за възстановяване тази година

 

България едва ли ще получи средства по Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на тази година. Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред Европейската комисия – нещо, което до момента е съвършено неясно. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по време на брифинг в Народното събрание.

По-рано днес по време на съвместната пресконференция в Министерски съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков стана ясно, че Европейската комисия дава „зелена светлина“ на Плана за възстановяване на България.

“Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на Плана”, посочи още Дончев.

„Въпросите започват сега. Пълната версия на новия документ се появи едва вчера. Ние в момента се запознаваме с нея. Излизат куп въпроси – и стари, и нови. Старите въпроси са напълно в сила до какво ще доведе това забавяне повече от една година. В рамките на тази година, до края на 2022 г., трябва да бъдат договорени 8.5 млрд., което няма как да се случи.

До края на 2023 г. трябва да бъде договорена цялата сума, което също няма как да се случи. Остава валидна прогнозата ми, че средства от ЕК в рамките на тази година едва ли ще получим”, коментира още Дончев.

Facebook Comments