СЛИВЕН

Увеличават заплатите на медицинските специалисти в детските заведения и училищните кабинети

Кметът на Община Сливен Стефан Радев, областният координатор на КНСБ Тодор Иванов и зам.-председателят на СРС „Подкрепа“ Емил Петков подписаха Колективния трудов договор /КТД/ в общинското здравеопазване. Това стана на среща в администрацията, в която участваха ресорният зам.-кмет Пепа Чиликова, представители на синдикалните организации на работещите медицински специалисти в детските ясли и градини, в училищните здравни кабинети и Детската млечна кухня.

В новия КТД се запазва правото на два дни допълнителен отпуск, което отпадна от Националния трудов договор. Основната месечна заплата на медицинските сестри се увеличава на 1 450 лева. За детските ясли и Детската млечна кухня увеличението обхваща и възнагражденията на останалия персонал /отговорници по административно-стопанската част, огняри и др./.

Представителите на работещите благодариха на кмета Радев и екипа му. „За това, което направихте за нас, се иска смелост и кураж. Надяваме се, че ще бъдете добрия пример за другите ръководни кадри, за да ви последват“, каза от името на колегите си представителката на медицинските сестри в детските ясли.

Областният координатор на КНСБ Тодор Иванов подчерта, че подписаният КТД е резултат от продължителна съвместна работа на синдикатите с общината и доброто партньорство.  „Продължаваме традицията на добрия социален диалог. Чакат ни доста предизвикателства и трябва да ги преодоляваме съвместно“, допълни и зам. председателят  на СРС „Подкрепа“ Емил Петков.    

От своя страна кметът Стефан Радев отбеляза, че подписването на настоящия Колективен трудов договор е въпрос на възможности на общината. Тя успя да излезе от много тежкото състояние, в което се намираше. „Отвътре вече сме по-добре, но сега пък отвън рисковете и заплахите се увеличиха многократно. Дай, Боже, да успяваме да намираме наистина верния и балансиран курс в тези трудни и изпълнени с рискове времена и да преминем през тях сравнително гладко. Както бе отбелязано, трябва да се държим заедно. Ние трябва да се погрижим за всички хиляди хора, които зависят от общината и от нейната стабилност“, подчерта Радев. 

В новия Колективен трудов договор се запазват поетите в предходния договор ангажименти на Общината да осигурява средства за допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж в размер на 1% върху основната заплата на служителя за всяка година и за отпускане на средства веднъж годишно за облекло. 

Facebook Comments