БЪЛГАРИЯ

Удължават мерките до 31 януари, връщат малките ученици в клас след Нова година

Окончателните противоепидемични мерки в страната ще действат до 31 януари 2021 година, с изключение на детски градини, ясли и обучението на  децата от 1 до 4 клас.

Те отварят врати за възпитаниците си от 4 януари 20201 година. Родителите, които искат обаче детето им да продължи обучение в електронна среда, трябва да подадат заявление за това.

Затворени остават ресторанти, спортни зали, казина, нощни заведения и МОЛ-ове. Забраняват се събития, конференции. От 1 януари отварят театри, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях.

Смъртността страната е на второ място в ЕС и на първо място на Балканския полуостров. Има основания за оптимизъм, но той е много плах, обясни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Благоприятната тенденция не се отразява на тежките случаи и на смъртността, очакваме това да стане около Нова година, добави той.

Очакваме на 23 декември ЕК да одобри разпространението на ваксината и се очаква до края на годината да има първи имунизации в страната, допълни още Кунчев.

Трябва да сме колкото се може повече мотивирани и да спрем тази агония, призова началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, който призова всички българи да се ваксинират, а лекарите да се запознаят в детайли с ваксините, за да може да информират пациентите.

Facebook Comments