СВЯТ

Украйна постигна споразумение да използва хърватските пристанища за износ на зърно

Украйна и Хърватия се споразумяха за възможността за използване на хърватските пристанища на Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно, съобщи външният министър Дмитро Кулеба след разговори с хърватския си колега в понеделник, цитиран от „Сабах“.

Русия се отказа от договорената с посредничеството на ООН и Турция черноморска сделка за износ на зърно, лишавайки Украйна, световен производител, от жизненоважен канал за безопасен износ на селскостопански продукти по време на войната.

“Сега ще работим за установяване на най-ефективните маршрути до тези пристанища и ще се възползваме максимално от тази възможност”, заяви Кулеба след среща с Гърлич Радман в Киев. “Всеки принос за деблокиране на износа, всяка отворена врата е реален, ефективен принос за продоволствената сигурност в света”, каза той.

Понастоящем Украйна разчита на сухопътни маршрути за износ през Европейския съюз, както и на алтернативен маршрут през река Дунав. По-рано този месец Русия атакува инфраструктурата по последния маршрут.

Кулеба заяви, че основната тема на разговорите му с хърватския му колега са били оръжията.

Facebook Comments